Projecten

Modulaire gebouwen worden opgetrokken rond dragende structuren. In tegenstelling tot bij traditionele gebouwen hoeven die structuren niet gesloopt te worden als het gebouw weg moet. Ze kunnen perfect op een andere plaats hergebruikt worden. Met dezelfde óf andere wanden, daken en HVAC-installaties.

Hergebruik modulaire units

Hergebruik modulaire units

Van bedrijfsgebouw tot school in Overijse
Beschrijving: 
2 klassen voor een secundaire school
Oorspronkelijk: 
kantoorgebouw
Afmetingen: 
18 m x 6 m
Extra: 
nieuwe vloerbekleding, nieuwe wanden en plafonds in gipskarton, energiezuinige verwarming met een lucht-lucht warmtepomp
Oppervlakte: 
108 m²
Installatieperiode: 
zomer 2013
Containerklassen die vroeger een kantoor waren
Containerklassen die vroeger een kantoor waren
Containerklassen die vroeger een kantoor waren
Binnenzicht hergebruikte containerklas
Binnenzicht hergebruikte containerklas
Modulair kantoor vóór verbouwingsfase: binnenaanzicht
Modulair kantoor vóór verbouwingsfase: binnenaanzicht
Modulair kantoor vóór verbouwingsfase: buitenaanzicht
Modulair kantoor vóór verbouwingsfase: buitenaanzicht
Modulair kantoor vóór verbouwingsfase: buitenaanzicht

De nieuwe eigenaar
Op het Sint-Martinuscollege, een secundaire school in Overijse, kwam men twee klassen te kort nadat men de bestemming van twee bestaande klassen wijzigde. Directeur Johan Vanloo licht toe: “Wij hadden van twee klassen een virtueel kantoor en een leerwinkel gemaakt. We moesten dus op zoek naar twee nieuwe grote klassen voor onze leerlingen. Via Google vonden we verschillende systeembouwers en aanbieders van containerklassen. Toen we de aanbiedingen vergeleken, sprong Symobo er wel uit. Zij konden ons tweedehandsmodules aanbieden. Dat bleek voor ons heel interessant.”

“In computertermen zou men deze formule ‘refurbished’ noemen. De te renoveren containers stonden op dat moment op een werf in Wallonië. We zijn dan een kijkje ter plaatse gaan nemen. Bij zo een plaatsbezoek is het zoals bij de aankoop van een huis. Je moet doorheen de opstelling en inrichting van het bestaande gebouw kunnen kijken. Is het haalbaar of niet? De deskundige begeleiding van Symobox hielp ons daar uiteraard bij.”

“Bij Symobox vertelt men je heel eerlijk en duidelijk wat wel en niet mogelijk is. Je hebt allerminst de indruk dat men je per se iets wil verkopen of verhuren. Je merkt dat het bedrijf echt meedenkt. Als je dan hoort dat de containers met kwaliteitsmaterialen op maat zullen afgewerkt worden, wordt het verhaal heel interessant.”

“Wij waren altijd van plan om te huren. Dat doen we nu ook. Na twee jaar kunnen we – als we dat willen – een aankoopoptie lichten. Een heel flexibele formule.”

“Onze leerlingen zitten graag in hun twee nieuwe klassen. Logisch, de binnenkant is helemaal gerenoveerd. Die is echt nieuw. Door de lucht-lucht warmtepomp zijn de klassen heerlijk koel in de zomer en snel warm in de winter. Een minpuntje? Aan de buitenkant zijn onze units met hun industriële look niet echt ‘schoonheden’. Mochten we ze ooit aankopen, gaan we ze wel opfrissen.”

“De begeleiding en vooral de dienst-na-verkoop van Symobox zijn zeer klantvriendelijk. Onze contactpersoon reageerde altijd zeer snel en correct. We hebben dus met het Sint-Martinuscollege geen enkele reden om te klagen. Integendeel: mocht er ooit een vergelijkbaar project zijn, denken we zeker opnieuw aan Symobox.”

De vorige eigenaar

MENATAM nv, het bedrijf achter de elektronicawinkels Euro Center en achter keukenbouwer Eggo, kampte enkele jaren geleden met nijpend plaatsgebrek. Het bedrijf in Bois-de-Villers bij Namen groeide en had onvoldoende kantoorruimte. In afwachting van een nieuwbouw deden ze een beroep op prefab-containers. Daar werd toen onder meer de boekhoudafdeling in gehuisvest. Toen de nieuwbouw klaar was, hadden ze die units niet meer nodig. De gebouwen kregen dan een tweede leven … als klaslokalen in Overijse.”

“Toen bleek dat onze containers hergebruikt konden worden in Overijse, werkten we daar graag aan mee. Financieel kwam het voor ons op hetzelfde neer. We hadden die units ook als werfketen kunnen inzetten, of we konden ze laten slopen. Maar ons bedrijf probeert duurzaam te werken: zo’n tweede leven voor gebouwen leek ons wel wat. We recycleren afval en zo. Waarom dan niet nadenken over recyclage van gebouwen. Als we zelf opnieuw plaats nodig hebben, overweeg ik trouwens om ook voor tweedehands units te opteren.”

“Samenwerken met Symobox is voor ons altijd al heel aangenaam. De dossiers worden snel en nauwgezet opgevolgd. Heel vaak wordt een voorstel geïllustreerd met duidelijk fotomateriaal. Dat helpt om op voorhand een idee te krijgen van wat er gaat gebeuren. Bovendien slagen ze er altijd in om je het gevoel te geven dat je echt uniek bent als klant. Dat apprecieer ik wel.”