Projecten

Modulaire gebouwen worden opgetrokken rond dragende structuren. In tegenstelling tot bij traditionele gebouwen hoeven die structuren niet gesloopt te worden als het gebouw weg moet. Ze kunnen perfect op een andere plaats hergebruikt worden. Met dezelfde óf andere wanden, daken en HVAC-installaties.

Hergebruik modulaire units

Hergebruik modulaire units

Een Nederlandse crèche hergebruikt in België
Beschrijving: 
modulair herbouwd kinderdagverblijf + 45 m² nieuwbouw
Oorspronkelijk: 
tijdelijk kinderdagverblijf in Apeldoorn
Afmetingen: 
15 m x 6 m
Extra: 
aangepaste herindeling, integratie warmterecuperatie, nieuwe gevelbekleding, …
Oppervlakte: 
495 m²
Installatieperiode: 
voorjaar 2014

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe wilde snel een nieuwbouw voor een kinderdagverblijf. Maar 'snel' en 'nieuwbouw' gaan zelden goed samen ... Vaak verstrijken er 3 jaar tussen plan en oplevering. Samen met Symobox koos gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe ervoor om een bestaande crèche te verhuizen en te renoveren. Een bouwtijd van 2,5 maanden volstond voor Symobox om een nieuwe crèche te realiseren. In deze periode gebeurden ook grond- en rioleringswerken.

De nieuwe eigenaar
“In 1993 lieten we een tijdelijke constructie plaatsen. Daarin brachten we een crèche onder in afwachting van het beëindigen van de opening van onze de prins Boudewijncrèche. Omdat de vraag naar crècheplaatsen zo steeg, kreeg deze tijdelijke installatie echter en definitief karakter. In 2006 startte onze gemeente een project om deze gebouwen te vervangen door een ‘vast gebouw’. Maar de kosten waren te hoog en dit plan ging niet door.”

“Eind 2012 kwam iemand van Symobo het bedrijf voorstellen bij ons op de gemeente. Hun verhaal klonk best interessant. Zeker toen men ons via Symobox een prefab gebouw voorstelde dat drie jaar dienst had gedaan als kinderopvang in het Nederlandse Apeldoorn.  De gemeente zag meteen een opportuniteit. Dit kon een manier zijn om na het mislukken in 2006 toch een nieuwe crèche op te trekken. De behoefte was er nog steeds: de vraag naar plaatsen was blijven stijgen.”

“Begin 2013, bezochten twee afgevaardigden van onze gemeente Apeldoorn om daar de crèche te inspecteren. Het werd duidelijk: dit was een buitenkans voor ons.”

“Er waren nog wel wat aanpassingen nodig aan de Nederlandse crèche. Daar werkte men met 4 secties, zonder keuken en wasruimte. De gemeente wou ook dat het gebouw een frissere look kreeg. Het zou tenslotte permanent in de gemeente zou staan. Er werd geopteerd voor gevelbekleding in felgekleurde Rockpanel.”

“De volledige HVAC-installatie werd samen met Symobo herbekeken in functie van de in Brussel geldende EPB-normen. Op verzoek van de brandweer beschermden we de structuren met brandwerende materialen. De gemeente schreef ook een aanbesteding uit voor de inrichting van de keuken. Symobox werkte zeer goed samen met het bedrijf aan wie we deze opdracht  toevertrouwden.”

 “De werken zijn gestart begin 2014. En op 22 april van dat jaar opende de crèche Sarah Goldberg de deuren! Een zestigtal kindjes vond er meteen een onderkomen. Dit bravourestukje was alleen maar mogelijk dankzij de perfecte samenwerking tussen onze gemeente en Symobox.”