Projecten

Modulaire gebouwen worden opgetrokken rond dragende structuren. In tegenstelling tot bij traditionele gebouwen hoeven die structuren niet gesloopt te worden als het gebouw weg moet. Ze kunnen perfect op een andere plaats hergebruikt worden. Met dezelfde óf andere wanden, daken en HVAC-installaties.

Systeembouw met tweede leven

Systeembouw met tweede leven

Nederlandse school herrijst in Boechout
Beschrijving: 
Verhuis en vernieuwing van volledige school (10 klassen)
Oorspronkelijk: 
Schoolgebouw in Zwolle (Nederland)
Afmetingen: 
46 m x 24 m
Extra: 
vloeren, daken, kolommen en wanden verhuisd; nieuwe fundering; extra isolatie wanden en daken; deels nieuwe wanden; nieuwe materialen binnen (valse plafonds, deuren, binnenmuren, elektriciteit, ventilatie, ...)
Oppervlakte: 
904 m²
Installatieperiode: 
Voorjaar 2015
Sint-Gabriëlcollege modulair schoolgebouw
Sint-Gabriëlcollege modulair schoolgebouw EPB-conform
Kantoor in modulaire school Sint-Gabriël Boechout
Klas in modulaire school Sint-Gabriël Boechout
Gang in modulaire school Sint-Gabriël Boechout

Sint-Gabriëlcollege in Boechout zocht een oplossing voor het tijdelijk herbergen van leerlingen uit het secundair en lager onderwijs. Dit wegens de afbraak en heropbouw van een oud schoolgebouw in 2015. Bovendien liep een huurcontract voor een tiental lokalen midden 2017 ten einde. De school had al 8 jaar een subsidieaanvraag lopen en stond op de wachtlijst bij de Vlaamse overheid voor de bouw van een totaal nieuw schoolgebouw. Omdat ze wisten dat dit dossier op korte termijn niet goedgekeurd zou worden, contacteerde de school diverse verhuurders en verkopers van containerklassen. Zo kwamen ze in contact met Symobox.

De nieuwe eigenaar

Veronique Roelstraete, onder meer financieel verantwoordelijke van het Sint-Gabriëlcollege, geeft tekst en uitleg. “Bij een eerste telefonisch contact schetsten we ons hele verhaal aan Symobox. Symobox dacht op basis daarvan mee over onze specifieke uitdagingen. Men vertelde ons over modulair bouwen en over de mogelijkheid om te starten met tweedehands modules. Dit kon een oplossing zijn voor het huisvesten van de leerlingen van het lager onderwijs in afwachting van onze nieuwe school. Die zal er hopelijk zijn tegen 2025. Wij hadden nog nooit eerder gehoord over het hergebruiken van modulaire elementen maar waren zeer benieuwd naar de mogelijkheden van deze piste.”

“Samen met Symobox bezochten we een bestaand schoolgebouw in Zwolle. We kregen uitleg over wat er behouden zou worden van de oude school en wat er volledig vernieuwd zou worden. Dat was heel nuttig. In Zwolle viel ons bijvoorbeeld de slechte staat van de ramen op. Maar alle items die we wilden vernieuwen, werden heel flexibel mee opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst.”

“Als school waardeerden we de idee dat we op duurzame wijze materialen opnieuw gebruiken. Het sprak ons aan dat het gebouw zeker voldoende aantrekkelijk zou ogen en voldoende degelijk zou zijn om een periode van minstens 10 jaar te overbruggen. Het hele project was niet goedkoop, maar de kostprijs was in verhouding tot de kwaliteit die we mochten verwachten. Het geheel was uiteraard goedkoper dan een volledige modulaire nieuwbouw.”

“De samenwerking met Symobox verliep aangenaam, alle zaken waren bespreekbaar, er werd altijd gezocht naar oplossingsmogelijkheden, er werd op voorhand duidelijk gecommuniceerd over de mogelijke gevolgen voor de kostprijs van het project. Symobox zoekt bovendien – indien gewenst – mee naar partners voor de werken zoals bijv. riolering, binnenbrengen van de nutsvoorzieningen, omgevingsaanleg, ...”

“Onze leerlingen zijn in de school gehuisvest sinds juni 2015. Ze zijn samen met de leraren grote fan van hun nieuwe school. Het is er heel aangenaam vertoeven!”